• Home
  • Artikelen Eezo
  • Moet je gasten laten betalen voor WiFi? 3 manieren om je WiFi-netwerk te gebruiken!

Moet je gasten laten betalen voor WiFi? 3 manieren om je WiFi-netwerk te gebruiken!

Met dit blog geef ik je een inzicht in de afwegingen die je kunt maken bij het exploiteren van een WiFi-netwerk in de recreatie. Ik geef antwoord op de vraag of je een gast nog kan laten betalen. Daarnaast geef ik je mogelijkheden om toch geld terug te verdienen, want het blijft een hele investering.

Wifi op de camping is een investering

Laten we eerlijk zijn, een WiFi netwerk is een hele investering. Inmiddels is al lang gebleken dat de oplossingen van eenmalig een paar duizend euro, of een paar tientjes in de maand niet werken. Ook weten we dat de eisen die gasten stellen aan een goed werken WiFi netwerk nou eenmaal niet mals zijn.

Moet ik dat WiFi netwerk direct of indirect terug verdienen?

Recreatieondernemers hebben sterk de indruk dat de investering voor een WiFi netwerk en internetverbinding moet worden terugverdiend. Het liefste nog in het eerste jaar. Voor andere investeringen zoals straatwerk, zwembad of parkverlichting leeft dit helemaal niet. We verwerken al deze andere investeringen in de kosten van het verblijf. Waarom de kosten van WiFi vervolgens niet?

Moet ik een gast wel laten betalen dan?

Ja en nee…. Laten we allereerst vaststellen dat er verschillende gasten zijn met verschillende behoeften, zoals opa’s en oma’s, gezinnen met kinderen in de tiener- of puberleeftijd. Al die behoeften zijn compleet verschillend.

Als ze dan verschillende behoeften hebben, waarom zouden ze dan hetzelfde betalen? De recreatiegast verwacht steeds vaker gratis WiFi. Door onderscheid te maken in de behoefte kun je er voor kiezen om WiFi gedeeltelijk ‘gratis’ aan te bieden en daarmee te adverteren.

Hoe kan ik dat onderscheid maken?

We zijn eraan gewend om gasten toegang te geven op basis van de verblijfsperiode. Je zou er ook voor kunnen kiezen om per standplaats een gratis databundel van 1 Gbyte per week ‘ aan te bieden. Of een beperkte bandbreedte van 64kbit. De gast die een grotere bundel wil kun je uiteraard meer laten kopen. Moet die gast dan bijvoorbeeld 1 Gbytes bandbreedte bijkopen? Wat mij betreft niet. Je kan deze vormen prima door elkaar heen gebruiken. Je spreekt dan van een hybride model.

Hoe kan ik die gebruiker laten betalen?

In een hybride model is het belangrijk dat je die gast extra laat kopen, zonder dat het hem veel moeite kost. We zijn natuurlijk gewend om de gebruiker aan de receptie een kaartje te verkopen. Er zijn vandaag de dag veel mooiere methodes om dit te doen, zoals bijvoorbeeld direct online vanaf de standplaats met creditcard of bankpas. En ja, voor de gast die dit te ingewikkeld vindt, is het kaartje bij de receptie ook nog steeds mogelijk.

Waarom dan niet helemaal gratis WiFi aanbieden?

Er zijn diverse redenen om het WiFi netwerk niet helemaal open te zetten. In de praktijk is het vaak zo dat de verbinding waarmee het internet wordt aangevoerd hetniet aan kan. De operationele kosten kunnen ook een reden zijn. Een goede internetverbinding kost gewoon (veel) geld. Je hebt dit nodig om de ‘veeleisende’ gebruiker in de internetfaciliteiten tegemoet te komen.

Als ik dan wel gratis WiFi aanbied, moet ik dan alles maar los laten?

Op het moment dat je alles los laat heeft niemand een goede verbinding. Er zullen altijd mensen zijn die het (onbewust) verpesten voor anderen. Het is dus handig om de bandbreedte te verdelen tussen de gebruikers, zodat iedereen een acceptabele verbinding heeft. Daarnaast verwacht ik dat de wetgeving op het gebied van het openbare aanbieding zal worden aangescherpt. Dan wil je weten welke gebruiker wat doet.

In dit blog heb ik een overzicht van mogelijkheden gegeven die er zijn voor het exploiteren van een WiFi/netwerk in de recreatie. Een volgende keer geef ik je mogelijkheden om toch inkomsten uit je WiFi netwerk te generen, of het nou een hybride of gratis model is. Denk je dat je collega’s dit interessant kunnen vinden? Deel dit blog door middel van de knoppen hieronder.

Innovatieve technisch specialist op het gebied van netwerkinfrastructuren. Een absolute vakidioot… … altijd met focus op klantbehoefte

Reacties (6)

  • Fam.lieder

    |

    Ik vind niet betalen . Stel je hebt slechte ontvangst dan heb je ook een hoop gezeur .
    Is de ontvangst echt perfect dan een kleine bijdrage . Veel succes.

    • Johan Peter Kuiper

      |

      Betalen voor iets wat niet werkt is natuurlijk belachelijk. Daarnaast denk ik dat een er modellen mogelijk zijn waarbij een gast gratis basis WiFi verbinding krijgt en wil hij of zij meer dan kan daarvoor betaalt worden.

  • Tom

    |

    Gratis WiFi op de camping is even belangrijk als schoon sanitair!
    Diverse stads en dorpskernen hebben ook gratis WiFi
    Waarom is het dan moeilijker op een camping?

    • Johan Peter Kuiper

      |

      Mee eens Tom, WiFi op een camping is een basis behoefte geworden. Helaas is het in stadskernen ook niet altijd goed geregeld. Het valt of staat allemaal met een goed bandbreedte beheer, daarnaast zie je op campings dat er vaak te veel gebruikers op één accesspoint verbonden zijn.

  • Acht mythes over WiFi, welke geloof jij? | Eezo

    |

    […] constateren we regelmatig dat access points op recreatieparken heel hoog geplaatst worden, vaak zelfs op 4 tot 6 meter. Omni antennes geven signaal in de vorm van […]

Reacties zijn gesloten

Contact opnemen

Wij helpen je graag verder. Je kan telefonisch contact met ons opnemen of via onderstaande formulier


Contact met Eezo