Zelf netwerken aanleggen, hoe doe je dat?

Ik loop al meer dan 25 jaar mee in de netwerk business, van core switching tot WiFi, ik heb het allemaal wel gezien. Maar nergens wordt me zoveel door klanten gevraagd of ze zelf niet een wifi of coax netwerk kunnen aanleggen als in de recreatie markt. In dit blog neem ik je mee in de overwegingen om iets zelf of niet zelf te doen.

Natuurlijk willen de bekende installateurs in de markt je alles uit handen nemen en natuurlijk wil ik dat ook wel. Er is helemaal niets op tegen om het te laten doen. Nou niets, je portemonnee is er wel eentje, die heeft er wel last van en het gaat dubbel op. Door het uit te besteden heb je geen inzicht meer in wat iets kost. Vaak zijn de materiaalkosten niet eens zo hoog maar de arbeidskosten zijn des te meer.

Wat kun je zelf?

Veel campings hebben een eigen mini-graver of een vaste loonwerker of hovenier met eentje. Een kabel ingraven is prima zelf te doen, een straatkast plaatsen ook zeker wel. Kabels in recreatie eenheden binnenbrengen is ook iets wat je prima zelf kan. Apparatuur ophangen en aansluiten is voor de meeste mensen prima te doen.

Veel campings hebben een eigen minigraver
Mini graver

Bepaal je eigen grens

Is het nu dat je je prima voelt bij het leggen van kabels, maar niet bij het aanzetten van de connectoren dan is dat je grens. Dit is iets wat een installateur voor je kunnen doen. Soms is onbekend en onbemind, graag laat ik je zien hoe het moet en zorg er voor dat je de benodigde gereedschappen krijgt.

Glasvezel

Installateurs zijn goed met rookgordijnen als het gaat om glasvezel. Glasvezel zou niet direct in de grond in kunnen omdat het kwetsbaar is. Glasvezel moet ter plekke gelast worden. Leg maar buis dan kan er altijd later geblazen worden. Allemaal redenen om vast te houden aan een installateur. Met Fibulair kun je zelf glasvezel leggen. En veelal voor de prijs van alleen de buis.

Risico’s

Dan de risico’s, dit is natuurlijk de grote angst, wat als ik wat kapot maakt. Tekeningen op je eigen terrein zijn niet in kaart gebracht door middel van de Klic. De kans dat de aannemer wat raakt is wellicht groter dan je het zelf doet. Dat je zelf wat voorzichtiger bent dan je aannemer is waarschijnlijk want die jongens moeten ook om drie uur weer naar huis.

Wat kun je niet zelf?

Helaas zie ik ook veel eigen gerommel, verkeerde ontwerpen, slecht of niet geprogrammeerde apparatuur. Dat laatste zie ik helaas ook bij een aantal installateurs die denken te weten hoe het allemaal werkt. Of ze leveren enkele accesspoints en denken dat het verder allemaal vanzelf werkt. Netwerken moeten ontworpen worden en als ze ontworpen zijn moeten ze geprogrammeerd en ingeregeld worden. Besteed het ontwerpen, programmeren en inregelen uit.

Overleg over garantie en ondersteuning

Overleg vanaf het eerste moment met je installateur dat je zelf zaken wil uitvoeren. Bij sommige installateurs zal dit wellicht zwaar vallen. Misschien heb je dan niet de juiste installateur die bij je past. Dit is belangrijk om te bedenken, er komt een dag dat je een storing hebt. Je moet goed afstemmen welke garantie en ondersteuning je hebt als je zelf installeert. Laat dit ook goed op papier zetten. Misschien krijg je te horen dat er geen garantie op rust. Maar waarom zou een EOC slave niet ondersteund worden als deze niet door een installateur is geplaatst? We kiezen er bij nieuwe installaties bijvoorbeeld voor om een controle voor inbedrijfstelling te doen.

Conslusie

Al met al is zelf installeren prima te doen op voorwaarde je duidelijk bent vooraf over dat je dit wil en in welke mate. Zoek hier de juiste leverancier bij, die je hier de passende ondersteuning kan bieden. Graag hier over doorpraten neem gerust contact met me op. Voor onderdelen ga naar: www.jpk-consulting.nl en voor een zelf te leggen glasvezeloplossing ga naar: www.fibulair.nl of lees hierover op deze site: Fibulair

Johan Kuiper 038 – 234 0 999 / johan@eezo.nl

Innovatieve technisch specialist op het gebied van netwerkinfrastructuren. Een absolute vakidioot… … altijd met focus op klantbehoefte

Contact opnemen

Wij helpen je graag verder. Je kan telefonisch contact met ons opnemen of via onderstaande formulier


Contact met Eezo