IPTV-Systeem: wat weet jij ervan?

Misschien is het toepassen van IPTV-systemen nieuw voor je. Daarom geef ik je in dit blog een uitleg over de componenten die je nodig hebt om een IPTV-systeem op te zetten en wat je met de verschillende componenten kunt doen.

Kenmerken van een IPTV-systeem

De basis van ieder IPTV-systeem wordt gevormd door een tv-verkeersstroom die getransporteerd wordt via IP. IP is het protocol waarop het internet werkt. De tv-verkeersstromen kunnen op twee manieren worden aangeboden:
1. door middel van multicast verkeer
2. of door middel van unicast verkeer

Multicast

Kenmerkend voor een multicast verkeersstroom is dat gebruik wordt gemaakt van één zender en meerdere ontvangers. Het effect is dat de bandbreedte wordt verbruikt, ongeacht of er een ontvanger is of niet. Bij multicast verkeer heeft het aantal ontvangers geen invloed op die bandbreedte.
Wat is het verschil tussen unicast en multicast (uni vs multi)

Unicast

Bij unicast verkeer is sprake van een verkeersstroom tussen één zender en één ontvanger. Dat wil niet zeggen dat de zender niet meerdere ontvangers kan bedienen. Meer ontvangers betekent wel meer bandbreedtegebruik.

Over het algemeen wordt bij IPTV-systemen multicast toegepast. In sommige gevallen is het echter beter unicast te gebruiker. Bijvoorbeeld als er weinig bandbreedte is op de gebruikerslocatie zoals bij WiFi.

Opbouw van een IPTV-systeem

De IP-streams worden op basis van een overdracht van een provider of van een IP-ontvangststation verkregen. Het is mogelijk om meerdere diensten aan deze basale dienstverlening toe te voegen. Deze extra diensten worden aangeroepen doormiddel van de settopbox (STB). Het beheer vindt plaats door middel van een IPTV-managementserver (IMS). De toegevoegde diensten zijn in de meeste gevallen op software gebaseerd.

Ontvangststations

Voor een IPTV ontvangststation zijn diverse mogelijkheden beschikbaar en er kunnen signalen van diverse bronnen worden gevangen:
• IPTV-verkeersstroom van een aanbieder
• Satelliet
• Kabeltelevisie
• Digitenne
In de meeste gevallen dient de verkeersstroom te worden gedecodeerd.

Middleware

De middleware is alle benodigde software om de verschillende componenten aan te sturen en te beheren. Daarnaast werken ook alle toegevoegde diensten op basis van software. Deze toegevoegde diensten zijn onder andere:
• video/music on demand,
• time-shift (begin gemist),
• catch-up tv (uitzending gemist),
• mozaïek generator
• en stream versleuteling.
Een aantal van deze componenten worden gecombineerd met een streamingserver.

Tv kijken op smartphone en tablet doormiddel van IPTV systeem

TV kijken op mobiel of tablet

Om doormiddel van applicaties tv te kunnen kijken op een telefoon of tablet, zijn er een paar zaken waar je rekening mee moet houden. De apps moeten via een app-store (Google of Apple) worden gedownload. Echter, de download wordt in werkelijkheid gedaan van een server van de app-eigenaar. Daarnaast moet de app een gebruiker toegang geven en weten waar welke tv-zender opgehaald kan worden. De koppeling van dit proces, inclusief het mogelijk maken van de download voor de app-store, wordt gedaan door een Media App server. Om transportstromen daadwerkelijk te kunnen aanbieden aan een app, moet de multicast transportstroom op twee manieren worden omgevormd. Voor het inperken van de bandbreedte is een transcoder nodig en daarnaast moet het verkeer van multicast naar unicast worden omgevormd.

Settopbox

Om IPTV te kunnen kijken en om gebruik te kunnen maken van de extra dienstverlening, dient een settopbox (STB) geplaatst te worden bij de tv. Deze settopbox geeft de gebruiker naast de functionaliteit van het IPTV-systeem, ook andere mogelijkheden:
• Het kijken van Youtube filmpjes
• een webbrowser tv
• de functie van mediaspeler
het is een greep uit de extra mogelijkheden. Er zijn varianten met en zonder WiFi en met één of vier netwerkpoorten.

Hospitality-systeem

Het hospitality-systeem is een IPTV-managementserver, aangevuld met uitgebreide hospitality-functies. De gast krijgt een prachtige interface voor een welkomstpagina en de mogelijkheid om allerlei informatie op te vragen, of diensten te bestellen. Deze interface is volledig aan te passen aan de huisstijl van de accommodatie. Ook de receptie heeft een interface om de gasten berichten te sturen en de gevraagde diensten te ontvangen.

Conclusie
Je hebt nu de basisbegrippen van een IPTV-systeem in beeld. Daarnaast weet je ook hoe een IPTV-systeem in elkaar steekt. Mocht je meer willen weten, laat dan een reactie achter. Spreekt het onderwerp je aan? Deel dit blog onder collega’s!

Innovatieve technisch specialist op het gebied van netwerkinfrastructuren. Een absolute vakidioot… … altijd met focus op klantbehoefte

Contact opnemen

Wij helpen je graag verder. Je kan telefonisch contact met ons opnemen of via onderstaande formulier


Contact met Eezo